van de directeur…

February 4, 2018 | Author: Anonymous | Category: N/A
Share Embed


Short Description

Download van de directeur…...

Description

Jaargang 1 - nummer 3 schooljaar 2013/14

van de directeur…

In dit nummer Van de directeur Personalia / Vrijwilliger mediatheek Stijn Schaars / magister mobiel / open dag Internetstatuut en gedragscode social media Activiteitenweek leerjaar 3 Activiteitenweek december vmbo-t Vmbo-t Oriëntatiedagen/ DDD Vwo Junior TU Delft Doorstroomresultaten havo/vwo Checkpoints Exams / Beverwedstrijd / verslag klankbordgroep HAVO onderbouw

1 2

Na een winter met maar 10 dagen vorst waren de prestaties op het ijs van Sotsji geweldig. Aanleiding genoeg voor de nodige festiviteiten. Soms leek het erop of het carnaval al begonnen was. Veel leerlingen zullen volgende week zelf gaan feesten, anderen gaan wellicht op vakantie of blijven thuis.

3 4 5 6 7 8 9

Het was vanaf januari een redelijk lange periode, dus een schoolvrij weekje komt nu goed uit. Daarna starten de eindexamenleerlingen met de afronding van de schoolexamens en examenvoorbereiding. Een belangrijke periode die hopelijk succesvol wordt afgesloten met een diploma. Spannend wordt het ook voor de basisschoolleerlingen die binnenkort de uitslag van de CITO-toets krijgen.

10

Maar nu maar eerst even ontspanning. Ook voor de medewerkers van het OBC een prettig vooruitzicht! Fijne vakantie. Aly Smelt René van der Wielen

1

Personalia We nemen afscheid van mw. Van Wetering (economie). Zij zet haar carrière vanaf 1 maart voort in het bedrijfsleven. We zijn blij dat mw. Brouwer terugkomt als docent economie. Zij start vanaf 1 april haar lessen. In de tussentijd hebben we de heer Schoonderbeek bereid gevonden de lessen economie in de klassen van mw. Van Wetering te vervangen. Mw. Croonen (scheikunde) heeft de afgelopen maanden de heer Bertisen vervangen. Zij heeft dat met grote betrokkenheid en inzet gedaan. Zij vertrekt per 1 maart vanwege andere werkzaamheden. De lessen scheikunde worden vanaf dat moment overgenomen door de heer Visser, ook een oud-bekende van de school. Mw. Douma is met zwangerschapsverlof. Haar lessen zijn overgenomen door mw. Verhelst en de heer Laurentsen. We hebben afscheid genomen van mw. Fontijne, docente Frans. Mw. Fontijne heeft ruim 38 jaar gewerkt aan onze school. Zij gaat nu genieten van haar pensioen. We hebben haar leren kennen als een zeer betrokken en enthousiaste docent die heel veel voor de school betekend heeft. Een klein voorbeeld is het Franse project over de Europese rechten van het kind. Ieder jaar deed ze mee met een tweede klas aan deze internationale wedstrijd en gooide hoge ogen in Straatsburg. De leerlingen en wijzelf gaan haar missen.

Vrijwilliger Mediatheek locatie Essenpas Vindt u het leuk om één ochtend in de week (van 9.30 uur - 12.30 uur) samen met de vaste mediatheekmedewerkster mee te draaien in de mediatheek? Op de dinsdag- en donderdagochtend is er hulp nodig. Werkzaamheden:  uitlenen en innemen van boeken e.a. materiaal via de computer;  registreren van computergebruik van leerlingen via de computer;  opruimen van teruggebrachte boeken en kasten op orde brengen;  toezicht houden;  het beantwoorden van eenvoudige (zoek)vragen van leerlingen. Vaardigheden:  enige computervaardigheid is noodzakelijk;  enige affiniteit met literatuur;  kunnen omgaan met jongeren in de leeftijd 12-16 jaar. Meer informatie? U kunt altijd bellen of mailen voor vrijblijvende informatie of om een afspraak te maken met: Mevr. Youetta Grosfeld: Tel.: 0481-470267, e-mailadres: [email protected]

2

Stijn Schaars geeft voetbalclinic aan OBC Bemmel De 30-jarige profvoetballer en oud-leerling Stijn Schaars kwam woensdagmiddag 19 februari een voetbalclinic geven aan de leerlingen van de sportklassen havo van OBC Bemmel. De clinic begon met een vragenrondje. De leerlingen mochten alles aan Stijn vragen. Vervolgens werden de leerlingen in drie groepen gedeeld en kregen ze oefeningen en tips van Stijn. Stijn Schaars, geboren in Gendt vond het enorm leuk om weer even terug te zijn op zijn oude school. “OBC Bemmel is een leuke school, ik ging er graag naar toe. Vandaag wil ik de leerlingen meegeven dat sporten erg belangrijk is. Ik zal sporten altijd stimuleren, het leert je aan regels te houden en samen te werken. Het maakt niet uit hoe goed je bent als je er maar plezier in hebt.”

Magister Mobiel

Open Dag/aanmelden

Onze mobiele apps Maestro, Meta en Mata worden ondersteund vanaf Android 2.3 en iOS 6.0. Oudere versies van Android en iOS worden niet meer ondersteund.

De open dag op zaterdag 1 februari was een groot succes! Er waren veel bezoekers en we hebben veel enthousiaste reacties ontvangen. Mochten aankomende leerlingen zich nog niet ingeschreven hebben, dan kan dit nog tot 1 april. Op woensdag 26 maart is er nog een extra inschrijfavond van 19.00 uur tot 20.30 uur. Meer informatie hierover en het aanmeldformulier vindt u op onze website.

Oudere versies kunnen nog wel blijven werken. Meldingen betrekking hebbend op deze oudere versie(s) worden echter niet meer opgelost. De gebruiker moet dan een upgrade uitvoeren. Het gebruik van Maestro op een telefoon met Windows Mobile is niet meer mogelijk.

3

Internetstatuut en gedragscode social media

Social media biedt vele, leuke voordelen, maar aan de andere kant kunnen berichten op social media (soms onbewust) leerlingen, personeelsleden en de goede naam van de school schaden. Daarom vragen de scholen van de Scholengroep Over- en MiddenBetuwe alle leerlingen en personeelsleden om verantwoord met social media om te gaan. Binnen het internetstatuut zijn daarom de gedragsregels social media opgesteld. De gedragsregels en de bijbehorende poster zijn terug te vinden op de websites van de school of via de volgende link:

Internet Niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven is het internet. Er kan met internetgebruikers over de gehele wereld worden gecommuniceerd en informatie worden uitgewisseld. Een web van oneindige mogelijkheden dus. Toch biedt dit medium ook risico‟s. Wij, als Scholengroep Over- en Midden-Betuwe, willen onze leerlingen en medewerkers wijzen op de mogelijkheden, maar ook op de gevaren.

http://www.sgomb.nl/images/downloads/Downloa

Internetstatuut Om misbruik te voorkomen en de leerlingen, medewerkers en de school te beschermen bij het gebruik van internet hebben wij een aantal fundamentele regels opgesteld in een internetstatuut. Het internetstatuut regelt de rechten en plichten met betrekking tot het internetgebruik. Het internetstatuut is terug te vinden op de website van de school of via de volgende link:

d/gedragsregels_incl_poster_social_media_2014. pdf

Meer informatie Heeft u nog vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact met ons op.

http://www.sgomb.nl/images/downloads/Downloa d/2013-09-24_Internetstatuut_SGOMB_2013.pdf

Social media Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke en „vaak‟ leuke wijze. Het bevat niet alleen informatie in de vorm van tekst, ook beeld en geluid worden gedeeld. Bekende voorbeelden van social media zijn Facebook, YouTube, Linkedin, Whatsapp en Twitter.

4

Activiteitenweek december leerjaar 3 Vriend en vijand: Een project over uitsluiting, groepsdruk, vooroordelen en discriminatie Voor de kerst stonden er op de parkeerplaats van de Essenpas vijf grote zeecontainers van Critical Mass voor het project „Vriend en vijand‟. De derde klassers van het VMBO en de vierde klassers van de HAVO en het VWO werden in de containers, door middel van filmpjes en spelvormen, geconfronteerd met de gevolgen van uitsluiting en vooroordelen. Tijdens workshops rondom het bezoek van de containers werden de ervaringen van leerlingen besproken. Uit de evaluatie blijkt dat 92% van de leerlingen het project zou aanraden voor andere leerlingen en ze beoordeelden de containers met het cijfer 7,8. Volgens de directie een duidelijk signaal dat het een zinvol en geslaagd project is dat aankomend schooljaar een vervolg krijgt. Uit de enquête die door Critical Mass voor het project is afgenomen blijkt dat ongeveer 85% van onze leerlingen zich vaak veilig voelt in de klas en dat leerlingen vaak zichzelf kunnen zijn in de klas. Een mooi resultaat, maar de directie wil wel kijken hoe we onze aanpak van pesten en uitsluiting op school nog kunnen verbeteren.

5

Activiteitenweek december vmbo-t 2, 3 en 4

Leerlingen van leerjaar 3 waren vooral enthousiast over het project vriend & vijand. In containers die naast de school geplaatst waren, vonden er 5 confrontaties plaats over jou en de ander. Deze leerlingen werkten in de activiteitenweek met het thema “blik op de omgeving”. Hoe kijk je naar anderen en wat denken anderen over jou? Best confronterend als je wordt buitengesloten, welk gevoel geeft je dat, wil je dat ook een ander aandoen?

Het thema van de leerjaren 2, 3 en 4 was actief burgerschap. Leer jezelf kennen en weet wat je belangrijk vindt, welke vooroordelen heb je en wat zijn de gevolgen van pesten? Iedereen had de hele week een vol programma. Naast activiteiten in en rondom school waren er ook diverse uitstapjes. Zoals een kijkje in een synagoge, moskee en kerk en een bezoek aan de rechtbank en de koepelgevangenis.

De 4de jaars leerlingen verruimden hun “blik op de samenleving” en gingen o.a. een dagje naar het binnenhof in Den Haag. Hoe werkt de politiek en hoe belangrijk is dat voor een goede samenleving?

De leerlingen van leerjaar 2, thema tijdens de activiteitenweek “blik op jezelf”, studeerden in één dag een danstheatervoorstelling van Romeo en Julia in. Na een dag hard en enthousiast oefenen, was diezelfde avond de voorstelling in Cultureel Centrum de Kinkel in Bemmel. In het bijzijn van vele ouders en andere belangstellenden gaven de leerlingen een fantastische voorstelling.

Dankzij de inzet van alle docenten en enthousiaste leerlingen was het een geslaagde activiteitenweek.

6

ORIËNTATIEDAGEN 3 VMBO-T 10 T/M 14 maart In de week van 10 t/m 14 maart worden de leerlingen van 3 vmbo-t in de gelegenheid gesteld om nader kennis te maken met opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs. Gedurende die week kunnen zij deelnemen aan één of twee workshops. Een workshop duurt een dagdeel. De leerlingen krijgen een oriënterend programma aangeboden, maken kennis met de opleiding, proeven de sfeer en kunnen vragen stellen aan docenten en studenten. Op die manier krijgen zij een aardig beeld van de opleiding en de sector. De deelnemende opleidingen zijn ROC A12, ROC Rijn IJssel, AOC Groenhorst en AOC Heliconopleidingen. Er worden in totaal 57 workshops aangeboden. Een belangrijke doelstelling van het OBC is om leerlingen goed voor te bereiden op de verschillende keuzemomenten. De leerlingen van 3 vmbo-t moeten dit schooljaar hun sectorkeuze en vakkenkeuze maken. Naast de voorbereidingen op school door vakdocenten, mentoren en decaan, kunnen de oriëntatiedagen een goede bijdrage leveren aan het keuzeproces van de leerlingen.

NIEUW IN 4 VMBO-T: HET DIGITALE DOORSTROOMDOSSIER LRA (DDD) Het OBC maakt deel uit van een samenwerkingsverband tussen mbo-opleidingen en scholen voor voortgezet onderwijs. Dit samenwerkingsverband wordt de Lerende Regio Arnhem genoemd, kortweg de LRA. Een belangrijke doelstelling van de LRA is het terugdringen, dan wel voorkomen van voortijdig schoolverlaten in het middelbaar beroepsonderwijs. Onze vmbo-leerlingen doen het bijzonder goed in het mbo en de uitval is dan ook gering. Op dit moment heeft ruim 85% van de leerlingen zich inmiddels aangemeld voor een vervolgopleiding. In onze regio lopen we daarmee op kop. Onderzoek heeft uitgewezen dat leerlingen die hun studiekeuze goed voorbereiden en zich tijdig aanmelden minder snel uitvallen in het mbo. Een nieuw hulpmiddel bij de intakeprocedure in het mbo is het zogenaamde „Digitale Doorstroomdossier LRA‟, kortweg het DDD. Het DDD bestaat uit een A-gedeelte en een B-gedeelte. De leerling vult het A-gedeelte in en stuurt het door naar de mentor die het B-gedeelte invult. De leerling krijgt het weer terug van de mentor en stuurt het digitaal door naar de opleiding. Dat bespaart tijd en de leerling kan het DDD tijdens de intake niet meer vergeten. Een ander voordeel is dat wanneer de leerling zich aanmeldt op meerdere opleidingen het DDD maar één keer hoeft te worden ingevuld. Het DDD verstrekt informatie over de leerling, zodat het mbo een goed beeld krijgt van hoe de leerling zijn studiekeuze heeft voorbereid, of hij een goed beeld heeft van de opleiding en of de vaardigheden hem in staat stellen de opleiding goed te starten en succesvol af te ronden. Er worden ook aanvullende gegevens gevraagd van de leerling, zodat hij op een gepaste manier begeleid kan worden en om een goede kans van slagen te hebben in het middelbaar beroepsonderwijs. Paul Kerrebijn, decaan vmbo

7

JUNIOR TU DELFT Junior TU Delft is een onderwijsprogramma voor ambitieuze leerlingen uit 5 en 6 VWO met als doel excellente studenten een extra uitdagend studietraject aan te bieden. Een boot op zonneenergie bouwen of een stad ontwerpen… Dit doe je bij Junior TU Delft. Na een strenge voorselectie door de TU konden wij, Joep en Rosa, gedurende vijf vrijdagen deelnemen aan het programma in Delft. Ik, Joep, heb meegedaan met de Solar Boat Challenge. Dit hield in dat er een boot op zonne-energie gebouwd moest worden. Er werden colleges gegeven over: kwantummechanica, zonnecellen, hydromechanica oftewel weerstand van een boot en stabiliteit van een boot. Deze kennis gebruikten we om de beste boot te bouwen. Uiteindelijk werd er een race gehouden waarbij de boten tot het uiterste zijn gegaan om als eerste over de finish te komen. In de einduitslag werd ook de beoordeling van de presentatie over de colleges meegenomen; hierbij is mijn groep 2de geworden. Ik denk dat het project super verlopen is, het was vooral heel erg leuk. Daarnaast heb ik veel geleerd, niet alleen op theoretisch gebied maar ook op sociaal gebied. Ik, Rosa, heb meegedaan aan een ander project dan Joep. Het programma waar ik aan deelnam heette Innovative City Design. De opdracht was om een plan te maken voor 10.000 extra woningen in het centrum van Rotterdam. Het was niet alleen de bedoeling om te verdichten, maar ook om de stad aantrekkelijker te maken en de leefbaarheid te verhogen. We zijn begonnen met een stadswandeling door het centrum van Rotterdam, zodat we een beeld kregen van hoe het er daar uit ziet. De week daarna moesten we kaarten analyseren en zo beslissen welk gebied wij wilden aanpakken. Uiteindelijk hebben we een plan gemaakt, hiervan hebben we ook een maquette gemaakt. Ik heb heel veel geleerd over bijvoorbeeld de manier waarop je naar steden, straten en gebouwen kan kijken en hoe je leefomgevingen kunt verbeteren. Ik vond het een erg leuk project om te doen. Joep Cornelissen en Rosa Geveling 5 VWO

8

Doorstroomresultaten leerlingen havo/vwo naar het Hoger Onderwijs In het kader van het verbeteren van de aansluiting voortgezet onderwijs-Hoger Onderwijs is het Over Betuwe College aangesloten bij het regionale platform vo-ho. Vanuit dit platform worden we jaarlijks op de hoogte gehouden van de resultaten van onze oudleerlingen die van de afdeling havo en vwo doorgestroomd zijn naar de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Van onze vwo-leerlingen gaat 25 a 30 % naar de Radboud Universiteit, van onze havoleerlingen ongeveer 80% naar de Hogeschool van Arnhem/Nijmegen. Dit jaar zijn de resultaten van onze leerlingen uit het schooljaar 2012-2013 aangeleverd. De 32 vwoleerlingen die zijn uitgestroomd naar de Radboud-Universiteit (ongeveer 33% van het totaal aantal vwo-leerlingen dat jaar) behaalden gemiddeld 51,55 studiepunten, dat is 34% meer dan het gemiddeld behaalde aantal studiepunten voor de gevolgde opleidingen! De havoleerlingen behaalden op de HAN gemiddeld 38,1 studiepunten(gemiddeld op de HAN 33,6 studiepunten). Dat is 13,5 % meer dan het gemiddeld behaalde studiepunten. Een tweede onderzoek richt zich op de positie van onze school ten opzichte van de overige platformscholen. Over drie instroomcohorten(2010 t/m 2013) is het gemiddeld aantal behaalde studiepunten vastgesteld en vergeleken met de andere platformscholen, dit levert een “ranking” studiepunten op. Voor onze havo-afdeling levert dit een positie 9 van 48 scholen op. Voor onze vwo-afdeling levert dit een positie 13 van 36 scholen op. Voor de vwo-leerlingen is ook het percentage uitval in beeld gebracht, dit levert voor onze vwoafdeling een positie 12 van 36 scholen op. Al met al positieve resultaten die aangeven dat we het in de regio goed doen! En vervolgens is er voor ons natuurlijk de uitdaging om dit vast te houden en waar mogelijk te verbeteren! Peter van Riel, decaan havo/vwo OBC Bemmel.

9

Beverwedstrijd Na een resultaat om trots op te zijn in de eerste ronde van de Beverwedstrijd, mochten Simone Geurtz (BTV2B) en Merel Bijkerk (BV2C) zaterdag 15 februari deelnemen aan de finale van deze informatica wedstrijd op de Radboud Universiteit in Nijmegen. De opgaven waren wat moeilijker dan bij de eerste ronde en al is het beide dames niet gelukt om één van de medailles in de wacht te slepen, hebben ze toch een leuke middag gehad en een certificaat van deelname in ontvangst mogen nemen. Nogmaals gefeliciteerd Merel en Simone met jullie uitstekende prestaties!

Verslag klankbordgroep HAVO onderbouw

Checkpoints Exams Op maandag 7 april, tijdens de activiteitenweek, gaan alle leerlingen van 3-tto het „Checkpoints‟ examen maken. Dit examen is een erkend Cambridge examen dat aantoont dat leerlingen aan het eind van de derde klas het B2 niveau hebben bereikt. Onze school is dan ook een tijdelijk Cambridge Exam Centre.

In een prettige positief kritische sfeer is in de bijeenkomst gesproken over onderwijs, organisatie en communicatie. De lessen zijn in het algemeen goed verzorgd, met name in een klas zijn de resultaten niet goed en is het nodig geweest om een ouderavond te organiseren om deze meer bij het leerproces te betrekken.

Het Europees Platform, dat deel uitmaakt van het ministerie van onderwijs en het niveau van het Tweetalig Onderwijs bewaakt, schrijft voor dat het B2 niveau op het Europees Referentie kader behaald moet worden. Onze leerlingen zijn hiertoe prima in staat, maar het vergt de nodige oefening vooraf en een goed portie motivatie en doorzettingsvermogen tijdens dit examen.

Organisatie activiteitenweek liet hier en daar te wensen over. Met name 3 HAVO vond de activiteiten weinig inspirerend. De wisseling van een mentor was uiteindelijk goed geregeld, maar laat gecommuniceerd. De voorlichtingen en excursies als voorbereiding op de profielkeuze worden door leerlingen en ouders erg gewaardeerd. Goed georganiseerd en inhoudelijk zeer goed.

De moeite zal worden beloond met een certificaat dat aan het eind van het jaar tijdens een feestelijke ceremonie zal worden overhandigd. Veel succes toegewenst aan alle examenkandidaten! Namens de docenten Engels, mw. A. Beumer

Er werd opgemerkt dat de school meer zou mogen profileren wat er goed gaat op school. De leerlingen uit Elst lijken in de eerste klassen erg verspreid over de klassen. Vanwege het fietsen zou het fijn zijn als ze meer in groepen bij elkaar geplaatst zouden worden. Het grote thema van deze avond was vooral: Betrek de ouders meer bij het wel en wee van de kinderen!

10

View more...

Comments

Copyright © 2020 DOCSPIKE Inc.