January 11, 2018 | Author: Anonymous | Category: N/A
Download Sources (portal voor journalisten en schrijvers)...
Sources (portal voor journalisten en schrijvers) Sources is een informatie portal voor journalisten, freelance schrijvers, redacteurs, auteurs en onderzoekers die zich met name richten op menselijke bronnen: experts en woordvoerders die bereid zijn vragen van journalisten te beantwoorden of zich beschikbaar stellen voor live interviews. De Sources website www.sources.com is gebouwd rond een onderwerpindex met een vooraf gespecificeerd vocabulaire, dat meer dan 20.000 onderwerpen bevat. Deze index met onderwerpen wordt ondersteund door een intelligent zoeksysteem dat journalisten helpt om hun zoektocht te richten door suggesties te doen voor aanvullende onderwerpen die gerelateerd zijn aan hun zoektermen. Zoeken op “kanker” bijvoorbeeld, zal termen suggereren zoals “chemotherapie,” “melanoom,” “oncologie,” “bestraling,” “ziekten veroorzaakt door roken” en “tumoren” evenals woorden die het woord “kanker” bevatten.
Elke referentie naar een onderwerp linkt op zijn beurt weer naar experts en woordvoerders in en over dat onderwerp, met profielen die hun expertise beschrijven en als het relevant is, hun aanpak van het onderwerp met hun telefoonnummer en andere contactinformatie. Sources bevat ook lijsten met universiteiten en onderzoeksinstituten, non-profitorganisaties, NGO’s, overheidsinstellingen, bedrijven in de publieke sector, ondernemingen en particulieren, inclusief academici, mensen die in het openbaar spreken en consultants.
De index met onderwerpen en de zoekmenu’s worden vertaald in het Frans, Spaans en Duits om Sources een nog internationalere bron te maken.
Sources is gevestigd in Canada en werd opgericht in 1977 als een papieren directory voor journalisten, redacteurs en producenten van artikelen. Het werd voor het eerst gepubliceerd als bijlage bij het tijdschrift Content, een invloedrijk en controversieel tijdschrift over journalistieke kritiek. Content, opgericht door Dick MacDonald in 1970 en na MacDonald’s dood in 1974 gepubliceerd door Barrie Zwicker, bekritiseerde journalisten omdat ze voor hun verhalen altijd vertrouwden op hetzelfde magere vat met bronnen die steeds dezelfde conventionele standpunten vertegenwoordigden.
2 Zwicker en MacDonald betoogden in Content en in hun boek “Het nieuws: binnen in de Canadese media [1]” dat er een “verschrikkelijke eenheidsworst” was in de berichtgeving van de media over veel belangrijke kwesties en het negeren van andere, potentiële waardevolle perspectieven en informatiebronnen.
Zwicker besloot om iets aan het probleem te doen en in de zomer van 1977 publiceerde Content zijn eerste directory uitgave, genaamd Sources. Aangekondigd als “een directory van contacten voor redacteurs en journalisten in Canada,” publiceerde Sources lijsten met “informatiemedewerkers, public relationmedewerkers, mediarelatiesmedewerkers, beleidsmedewerkers en andere contacten voor groepen, verenigingen, federaties, vakbonden, instituties, stichtingen, bedrijven, ondernemingen, federale, provinciale en gemeentelijke ministeries, departementen, agentschappen en raden.” [2]
Het basisprincipe achter Sources uitleggende, zei Zwicker dat “het een cliché is dat elk verhaal twee kanten heeft. Dat cliché is niet waar. De meeste hebben meerdere kanten. De uitdaging voor de journalist is om alle kanten uit te zoeken. Sources kan daarbij helpen.” [3] Vanaf het begin zag Zwicker Sources als een publieke service en een handig hulpmiddel voor journalisten. Hij zei dat Sources zou moeten “helpen om het systeem van de eerlijkheid van informatie te promoten. Bronnen binnen de communicatie zijn gelijk aan andere basisbehoeften – onderdak, eten, gezondheidszorg, bijvoorbeeld. Iedereen zou redelijke toegang tot al deze dingen moeten hebben.” [4] Daarom, zegt hij, “proberen we in echte diversiteit te voorzien: toegang tot mensen in grote en kleine organisaties, voor profit en non-profit, van eenvoudig tot hightech en van langbestaande bedrijven tot net opgerichte.” [5] Zwicker vertelde gebruikers dat “je binnen Sources zowel mainstream als alternatieve informatie zult vinden. Sommigen zullen alternatieve informatie als partijdig beschouwen, niet op één lijn, min of meer indirect. Hier bij Sources wordt ‘alternatief’ anders gezien, het wordt beschouwd als authentiek en substantieel, zelfs als het normaal gesproken minder toegankelijk is. De verrassingen, de schokkende verslagen, de vlagen van inzicht, de “aparte standpunten”, de parels van wijsheid, de passionele tegenwerpingen, de avant-garde, het nieuws van morgen, de voorspellingen, het ongefilterde, het opwindende, het op-andere-plaatsenonderdrukte, het memorabele, het excentrieke, het tot-in-den-treure-uitgedachte, het
3 onbenoembare in beleefd gezelschap, het buitensporige, het ongecensureerde… dit is wat ‘alternatieve’ media bieden. We zullen alternatieve bronnen opnemen in Sources, zover we kunnen. De drijvende filosofie is een absolute informatiedemocratie die mogelijk wordt gemaakt door gebruikersvriendelijke technologie. De aanname is hierbij dat een significant deel van de Canadese bevolking zo’n informatiebron wil gebruiken en ervan wil profiteren. De aanname is hierbij dat er een significant deel van de Canadese bevolking zijn zoektocht naar oplossingen uit wil breiden en zijn inzicht wil verdiepen, in plaats van conventionele wijsheden naar elkaar roepen.” [6]
Na een paar jaar werd Sources zo groot dat het niet langer in Content paste (de papieren directory groeide uiteindelijk uit tot meer dan 500 pagina’s) en in 1981 werd het een onafhankelijke publicatie. Content zelf gooide het bijltje er uiteindelijk bij neer, maar Zwicker bleef een substantieel deel van het redactioneel commentaar in Sources besteden aan de berichtgeving over onderwerpen die de interesse van journalisten hadden, van praktische onderwerpen zoals grammatica, stijl, het checken van feiten, fotojournalistiek, copyright, tarieven voor freelancers en zelf publiceren tot achtergrondartikelen over de stand van zaken van de journalistiek en de media tot boekrecensies. Vanaf begin jaren ’90 begon Sources artikelen te publiceren over online onderzoek, met name het vaste artikel ‘Dean’s Digital World’ [7] door informatica-expert Dean Tudor.
Sources zelf ging in 1995 online en heeft sindsdien steeds zijn online portal uitgebreid. Het blijft een papieren versie van de directory publiceren, voornamelijk voor freelancers die het gebruiken om ideeën op te doen voor verhalen, maar het is nu vooral een online bron.
De Sources website bevat niet alleen de Sources directory zelf, maar ook een aparte overheidsdirectory, Parliamentary Names & Numbers, een media directory, Media Names & Numbers en The Sources Hotlink (www.hotlink.ca), dat artikelen bevat over mediarelaties en public relations. Ook staat Fame and Fortune op de site, een directory over awards, prijzen en beurzen die beschikbaar zijn voor schrijvers en journalisten en een portal die is gelinkt aan het online archief van Connexions Information Sharing Services, een verzameling documenten die zijn gerelateerd aan alternatieven en sociaal recht.
4 De site biedt ook ruimte aan Sources Select Resources [8], een grote bibliotheek met artikelen en besprekingen over journalistiek en de media, spanning een periode van meer dan dertig jaar.
Terwijl veel van de redactionele inhoud zich richt op de essentie van het schrijven, redigeren en onderzoek, heeft Sources ook regelmatig artikelen gepubliceerd die controverse hebben veroorzaakt over onderwerpen zoals censuur en partijdigheid van de media. Een campagne die werd gefinancierd door Zwicker en anderen trok de ethiek in twijfel van journalisten die cadeaus accepteerden van mensen waarover ze zouden moeten schrijven. Deze campagne leidde er uiteindelijk toe dat Canadese managende redacteuren onderling afspraken dat hun kranten geen gratis tickets van reisbureaus, resorts en hotels meer zouden accepteren.
Een serie artikelen door Zwicker over “Oorlog, Vrede en de Media” [9] (later verzameld en gepubliceerd als een boekje), bracht grote verontwaardiging teweeg bij lezers die zich opwonden over de kritiek op hoe de media het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten berichten. Zoals Zwicker zei in een hoofdredactioneel commentaar in het volgende nummer: “de reacties varieerden van veel lof tot boze beschuldigingen.” De Toronto Sun krant besteedde drie artikelen aan de serie. Columniste Claire Hoy bleef “trillend van woede” achter, redacteur Peter Worthington voelde zich “woedend” en een achtergrondartikel beschuldigde Zwicker openlijk.
Eén van de andere controversiële artikelen was die van Wendy Cukier over de public relationsstrijd rondom de wetgeving op wapenbeperking, dat woede bij de voorstanders van wapens veroorzaakte. [10]. Ulli Diemer, die Zwicker als uitgever in 1999 opvolgde, werd aangevallen door het Fraser Instituut vanwege zijn artikel “Tien mythen over de gezondheidszorg: “Inzicht in Canada’s Medicare Debat,” waarin hij beweert dat tegenstanders van het ziekenfonds verkeerde informatie verspreidden met als doel het publiek te misleiden en bang te maken. [11]
Om zich aan zijn opdracht te houden om een grote diversiteit aan standpunten in de media aan te moedigen, heeft Sources door de tijd heen extra bronnen toegevoegd om organisaties en particulieren te helpen Eén van die bronnen is een kalender met evenementen die beschikbaar is voor de media [12] en een persberichtenservice die
5 Sources leden kunnen gebruiken om hun verklaringen en bekendmakingen door middel van online posting en RSS te verspreiden. De persberichten zijn ook ingedeeld op onderwerp en geïntegreerd in de algemene zoekfuncties voor informatie op de Sources site.
Translated by/Vertaald door Silvie van der Zee (
[email protected]) Noten [1] MacDonald, Dick; Zwicker, Barrie. The News: Inside the Canadian Media. Deneau. 1982. ISBN 0888790538 [2] Sources: A Directory of Contacts for Editors and Reporters in Canada. Content. 1977. ISSN: 0045-835X [3] Sources 50. 2002. ISSN: 1198-7171X. ISBN: 0-920299-55-5 [4], [5] [6] Sources 36. 1995. ISSN: 1198-7871X. ISBN: 0-920299-24-5 [7] Dean’s Digital World - http://www.sources.com/SSR/DeansDigital.htm [8] Sources Select Resources – http://www.sources.com/SSR.htm [9] Zwicker, Barrie. War, Peace and the Media. Sources. 1983, 1985 [10] Cukier, Wendy. “Anatomy of the Gun Control Debate”. Sources. 1996 http://www.sources.com/SSR/Docs/PNN5-1-GunControl.htm [11] Diemer, Ulli. ‘Ten Health Care Myths: Understanding Canada’s Medicare Debate’. Sources. 1995. - http://www.diemer.ca/Docs/Diemer-TenHealthCareMyths.htm [12] Sources Calendar - http://calendar.sources.com
Referenties Basch, Reva. Secrets of the Super Net Searchers: The Reflections, Revelations, and Hard-won Wisdom of 35 of the World’s Top Internet Researchers. Pemberton Press. 1996. ISBN 0-910965-22-6 Berkman, Robert. The Skeptical Business Searcher: The Information Advisor’s Guide to Evaluating Web Data, Sites and Sources. Information Today, 2004. ISBN 0910965-66-8 Bonner, Allan. Media Relations. Briston House. 2003. ISBN 1-894921-00-3 Carney, William Wray. In the News The Practice of Media Relations in Canada. University of Alberta Press, 2002. ISBN 0-88864-382-9
6 Comber, Mary Anne; Mayne, Robert S. The Newsmongers: How The Media Distort the Political News. 1987. McClelland & Stewart Cormack, Paul G.; Shewchuk, Murphy (eds.) The Canadian Writers’ Guide. 13th Edition. Canadian Authors Association. Fitzhenry & Whiteside, 2003. ISBN 1-55041740-1 Hackett, Robert A.; Gruneau, Richard. The Missing News: Filters and Blind Spots in Canada’s Press. Newswatch Canada. Canadian Centre for Policy Alternatives & Garamond Press, 2000 Hackett, Robert A. News and Dissent: The Press and The Politics of Peace in Canada. 1993. Ablex. Hackett, Robert A.; Zhao, Yuezhi. Sustaining Democracy? Journalism and the Politics of Objectivity. Garamond Press. 1998. ISBN 1-55193-013-7 Kashmeri, Zuhair. The Gulf Within: Canadian Arabs, Racism, & The Gulf War. James Lorimer. 1991 MacDonald, Dick; Zwicker, Barrie. The News: Inside the Canadian Media. Deneau. 1982. ISBN 0888790538 Mann, Thomas. The Oxford Guide to Library Research. Oxford University Press. 1998. ISBN 0-19-512313-1 Manson, Katherine; Hackett, Robert; Winter, James; Gutstein, Donald; Gruneau, Richard (eds.) Blindspots in the News? Project Censored Canada Yearbook. Project Censored Canada. 1995. McGuire, Mary; Stilborne, Linda; McAdams, Melinda; Hyatt, Laurel. The Internet Handbook for Writers, Researchers, and Journalists. Trifolium Books. 1997, 2002. ISBN 1-895579-17-1 Miljan, Lydia; Cooper, Barry Cooper. Hidden Agendas: How Journalists Influence the News. University of British Columbia Press. 2003. ISBN: 00774810203 Miller, John. Yesterday’s News: Why Canada’s Daily Newspapers are Failing Us. Fernwood Publishing, 1999 Ouston, Rick. Getting the Goods: Information in B.C.: How to Find It, How to Use It. New Star Books, 1990 Patriquin, Larry. Inventing Tax Rage: Misinformation in the National Post. Fernwood Publishing 2004. ISBN 1-55266-146-6 Soderlund, Walter C.; Hildebrandt, Kai (eds.) Canadian Newspaper Ownership in the Era of Convergence: Rediscovering Social Responsibility. University of Alberta Press. 2005, ISBN 0-88864-439-6
7 Tudor, Dean. Finding Answers: Approaches to Gathering Information. McClelland & Stewart Inc., Toronto. 1993. Ward, Stephen J.A. The Invention of Journalism Ethics: The Path to Objectivity and Beyond. McGill-Queen’s University Press. 2004. ISBN 0-7735-2810-5 Winter, James. Media Think. Black Rose Books. 2002. ISBN 1-55164-054-6 Zwicker, Barrie. War, Peace and the Media. Sources. 1983, 1985
Externe links Sources – www.sources.com Sources Select Resources – www.sources.com/SSR.htm Sources Select News – www.sources.com/News.htm Sources Kalender - http://calendar.sources.com Fame & Fortune - www.sources.com/Fandf/Index.htm The Sources HotLink – www.hotlink.ca Connexions Information Sharing Services – www.connexions.org